Bakırköy Koranavirüs Temizlik grubundaki virüslerin, genel olarak dış ortama çok dayanıklı olmayan virüsler olduğu biliniyor. Virüs dış ortamda kısa sürede etkisini yitiriyor. Damlacık yoluyla dışarıya yayıldığında yapıştığı malzemenin türüne, özelliğine, ortamın nem ve sıcaklığına göre canlı kalma süresi değişiyor. Bu süre bir ile üç saat arasında olduğu bilinse de son pandemiye yol açan COVID-19 için henüz net olarak kesin bir süre konuşulmuyor. ABD Hastalık Kontrol Merkezi(CDC) ise bu virüsün yayıldığı malzemenin üstünde kalma süresinin malzemenin cinsine göre birkaç saatten birkaç güne kadar değiştiğini belirtiyor. Son yapılan bazı araştırmalar virüsün plastik yüzeylerde 5 gün, cam üzerinde 4 gün, çelik yüzeylerde 48 saat, alüminyum yüzeylerde 2-8 saat, kağıt üzerinde 4-5 gün, ahşap zeminlerde 4 gün, plastik eldivenlerin üzerinde ise 8 saat canlılığını koruduğunu göstermektedir. Bu nedenle dezenfeksiyon işleminin dezenfekte edilecek yüzeyin yapısına göre sıklığının belirlenmesi gerekmektedir.
Peki, ev ve yaşadığımız alanlarda sadece COVİD 19 için değil tüm bakteri, mantar ve virüslere karşı pratik ve güvenilir olarak dezenfeksiyonu nasıl yapmalıyız?
- İyi bir dezenfeksiyon doğru yapılan bir yüzey temizliği ile başlar. Kirli yüzeyler temizlenmeden yapılacak dezenfeksiyonun hiçbir anlamı yoktur. Hangi yüzeyleri dezenfekte edeceğimiz de önemlidir.
- Yüzey temizliği için sabunlu suyla el yıkamanın virüsün etkisini ortadan kaldırdığı da göz önüne alındığında tüm yüzeylerin sabunlu ya da deterjanlı bir bezle silinmesi yeterlidir. Ancak dezenfekte edilecek yüzey çok kirliyse ve çok kişinin temas ettiği; bulaş açısından riskli görülüyorsa silme işleminden sonra %60-70 alkol içeren solüsyon ya da antiseptik mendillerle dezenfeksiyon yapılabilir. Bunun dışında ek diğer dezenfektanlara özel durumlar dışında gerek yoktur.
- Zeminler, tuvalet, lavabo gibi özel dikkat isteyen alanlar klasik olarak her zaman yaptığımız gibi çamaşır suyunu sulandırılarak silinebilir. Genel temizlik için 100 ölçü suya 1 ölçü çamaşır suyu yeterli olur, yani 10 litre suya 100 cc çamaşır suyu eklenerek elde edilecek solüsyonla yerler silinebilir; tuvalet ve lavabolar temizlenebilir. Daha derişik hazırlanacak solüsyonlar uygulayıcı açısından başta solunum sistemi olmak üzere sağlık sorunlarına yol açabilir.
- Eğer temizlenecek alanın daha riskli olduğu düşünülüyorsa 1 litre suya 2 yemek kaşığı çamaşır suyu karıştırılarak dezenfeksiyon solüsyonu hazırlanmalıdır. Günlük hazırlanması gereken bu solüsyon ülkemizdeki çamaşır sularının klor içeriğinin farklı olması nedeniyle 1’e 9 oranında sulandırmalıdır. Yani 900 cc suya 100 cc çamaşır suyu eklenerek 1 litre dezenfeksiyon solüsyonu hazırlanabilir.